15.11.2017

«Ефект вулика» на медовому заводі

В дитинстві важко було й уявити візит до бабусі без чашки теплого трав’яного чаю з медом, особливо в холодну пору. Про цілющі властивості меду ми чули ще з малку, проте чи знаєте ви як створити необхідні умови для меду, після того як він «покидає» вулик? Адже статистика вражає: приблизно 40 тис. жителів України займаюся бджільництвом, тобто кожен сотий українець - пасічник. А це, на хвилинку, один із найбільших показників у світі! 

Україна по праву вважається однією із найбільших країн-виробників меду (6 % від світового об’єму в 2016 р.), а також другою країною, після КНР, за показником експорту до ЄС. Загалом, український мед вважається експортоорієнтованим продуктом, тому при реалізації на зовнішні ринки потребує дотримання особливих стандартів, гігієнічних вимог та контролю якості, як продукт тваринного походження. Для успішного розширення своїх ринків збуту вітчизняним підприємствам на всіх етапах виробничого процесу важливо забезпечувати підтримку унікального середовища для меду.

Яскравим прикладом успішної співпраці двох українських компаній, задля дотримання високих стандартів якості меду, а від так і покращення репутації України в очах імпортерів, є реалізація проекту по вдосконаленню систем вентиляції на заводі ТзОВ «Бартнік» (м. Ізяслав, Хмельницька обл.).

Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Ветеринарно-санітарних вимог для потужностей (об’єктів) з виробництва продуктів бджільництва», системи вентиляції та опалювання повинні відповідати особливим санітарним вимогам, а також мають бути сконструйовані таким чином, щоб забезпечувати безперешкодний доступ до фільтрів та інших частин, які потребують очищення або заміни.

З цією метою командою технічних спеціалістів «Aerostar Group» було підібрано вентиляційні установки GlobalStar, які ідеально підходять для підтримки відповідних кліматичних умов, так званого «ефекту вулика». В природніх умовах мед в сотах може зберігатись невизначений термін часу, не втрачаючи своїх властивостей, завдяки унікальному складу повітря у вуликах. Щоб забезпечити такі ж умови на заводі з виробництва меду GlobalStar оснащений спеціальною системою контролю вологості, температури та чистоти повітря. Насправді, існують три основні фактори, які здійснюють безпосередній вплив на мед, який ми з вами привикли бачити на прилавках в магазині, а саме: вологість, температура повітря та запахи. Від так, температура повітря повинна знаходитись в діапазоні -5 – +10 °С, а вологість не перевищувати 75 %. Відхилення від даних стандартів спричиняє бродіння та гігроскопічність меду. Також необхідно пам’ятати, що мед сильно вбирає запахи, тому повітря на заводі повинне бути чистим та свіжим, з чим чудово справляється GlobalStar завдяки повітряним фільтрам з класом очистки F7. Нова партія вентиляційного обладнання вже виробляється на нашому заводі і зовсім скоро буде змонтована на адміністративних будівлях заводу «Бартнік».

Екологічне обладнання компанії «Aerostar Group» за допомогою «ефекту вулика» покликане й надалі сприяти розвитку медової галузі та забезпечувати високий рівень стандартів солодкого нектару, наче щойно з пасіки.

Вернуться
AeroStar
Спасибо. Я уже подписан.